Helt plötsligt har det blivit lite svårare att veta när jag ska avsluta ett bloggdygn och börja nästa. De senaste nätterna har som ni kanske har läst varit minst sagt svajiga sovmässigt och därmed flyter dygnen ihop… Denna natt fick jag möjlighet att umgås med prinsessan mellan 3.00-4.30 utöver de småpauser som natten vanligtvis bjuder på. I mitt arbete är jag van att granska avtal och se om det går att hitta några kryphål. Under natten funderade jag på om en möjlig lösning för att få sova lite mer är att hitta en större nappflaska. Överenskommelsen med BVC var ju max 1 nappflaska per natt, men vi sade faktiskt ingenting om storleken på flaskan…
Jag fick börja morgonen kl 6.00 med en rejäl ”Kapren”-behandling (Kaffe+Ipren) för att bli människa igen, men sen kom livsandarna tillbaka.
På förmiddagen besökte vi BVC:s tematräff om barnsjukdomar och förkylningar. Jag och prinsessan var ensamma på träffen… gissar att de andra tänkte att bästa sättet att inte bli förkylda var att undvika denna typ av träffar med andra barn 🙂
I korthet fick vi lära oss:
- Det är ingen idé att undvika förkylningar – de ska man ändå få någon gång!
- Alla röda prickar som barn kan få ser ungefär likadana ut de 2 första dagarna, det är först efter denna tid som man kan se vad det handlar om = ta det bara lugnt!
- Försök att undvika antibiotika om det är möjligt – problemen med multiresistenta bakterier blir bara värre!
- Om barnet får feberkramper så ska det kollas upp första gången
- Använd 1177.se som din enda källa på Internet för att kolla sjukdomar hos barn, kontakta BVC om du är osäker!
Efter Tematräffen åkte vi hem och åt lunch och tog en 8km joggingtur. Trots snålblåst och regn gick det hyfsat och det blev en skön tupplur för lillan i joggingvagnen. Jag försökte ta en snabbdusch utan prinsessan när jag kom hem igen men hon såg mig och använde sin högsta växel för att göra mig sällskap. Det var bara att ta av henne kläderna och låta henne duscha – hon älskar vatten!
På kvällen åkte vi iväg på en föreläsning med Ann Fernholm som har startat ”Kostfonden” och driver siten ”Ett sötare blod”. Hon berättade om forskning som visar att vårt ökande sockerintag är den största hälsorisken relaterat till vår kost, värre än fett och rött kött! Hon berättar också vilka konsekvenser för mycket sockerintag ger. Utan att gå in på alltför mycker otrevliga detaljer så var hennes konkreta råd att upprepa orden ”Cancer, Demens, Cancer, Demens” nästa gång ni går förbi godishyllan i butiken. Det blev också uppenbart hur livsmedelsindustrin gör allt för att vilseleda konsumeterna och dölja sockerinnehållet i sina produkter. När det står ”Inget tillsatt socker” på förpackningen betyder det ”Inget tillsatt socker som vi behöver redovisa som socker i innehållsförteckningen”, inte att man inte har tillsatt socker. Varför är det så viktigt att tänka på detta tidigt? Utvecklingskurvan för barns BMI har förändrats drastiskt de senaste 20 åren. Tidigare började barns BMI öka först vid 7 års ålder, nu är det vanligt att barns BMI börjar öka redan vid 3-5 års ålder. Detta är ett tydligt tecken på dålig kosthållning och för högt sockerintag! Mycket tänkvärt och någonting som jag kommer att fördjupa mig i – dessutom en mycket bra presentation!
Min lilla hjälte som jag släpade med till föredraget på bästa sovtid skötte sig utmärkt! Hon plockade ur och i alla saker i skötväskan säkert 10 gånger, sen lärde hon sig att ta sig uppför trapporna i aulan – kul att vi båda lärde oss någonting på föredraget! När jag kom hem åt jag bara en kaka till kvällskaffet – Moderna Mannen måste jobba på sin självdisciplin…