Vakuumtorsk, fjärrdeklaration och ett bra sovtips

Frun åkte iväg på jobbresa för sista gången innan vår långa sommarledighet. Det innebär att jag återigen har totalansvaret för underhållning, rastning, matning och nattning av familjens övriga individer. Nu när våren ibland gör sig påmind (ja, mellan snöfallen…) så känns det betydligt lättare att hantera tillvaron här hemma. Ut med alla på gräsmattan och låt dem leka av sig bara! Lillan som gick utmärkt för en vecka sedan har kommit på att det nog ändå är säkrare att hålla någon i handen när man ska gå. Jag byter hand efter varje varv runt tomten i ett försök att räta ut ryggen lite.

Till middag lagade vi torskrygg. Jag tycker väldigt mycket om fisk, men jag tycker tyvärr också att de här små frysta bitarna som är så praktiska att ha hemma alltför ofta blir torra när man lagar till dem. De spelar knappt någon roll hur försiktig man är om man kör dem i ugnen, det brukar ända bli lite för mycket. Och dessutom olika varje gång.

IMG_4055

Idag bestämde jag mig för att testa en budgetvariant av Sous Vide, en teknik som bra restauranger använder för att tillaga fisk och kött till exakt rätt temperatur. Det bygger på att maten vakuumförpackas och sedan sänks ner i vattenbad med exakt den temperatur man vill ha.

IMG_4060

Fiskblocken är ju redan vakuumförpackade och vattenbad kan man ju ordna med en kokplatta, termometer och lite tålamod… Jag lät den tinade fisken ligga i det 50-gradiga vattenbadet i ca 25 minuter, sen öppnade jag förpackningen och saltade och pepprade fisken – klart! Idag blev det bara kokta grönsaker till och lite Ajvar Relish på toppen.

IMG_4065

Fisken blev riktigt god, så nu blir det till att införskaffa en riktig Sous Vide-maskin! Maträtten lämnade tyvärr fler bestående minnen än smaken och konsistensen. Någon som vet hur man får bort Ajvar Relish från en bordsduk? Jag fick knappt bort det från barnstolen…

Så fort lillan hade somnat efter sitt kvällsbad slängde jag mig över våra deklarationer. Min egen klarade jag av på under 20 minuter inklusive moms-deklaration och bilagor för näringsverksamheten och något gammalt avlagt handelsbolag. Jag måste säga att Skatteverkets e-tjänster är fantastiska. I år behövde jag ju inte fundera så mycket på möjliga avdrag heller, det fanns ju inte så mycket lön att dra av ifrån… Frun som nu hade anlänt till sin slutdestination för dagen fick vara behjälplig med alla inloggningar med mobilt BankID som krävdes för att jag skulle kunna göra även hennes deklaration. Vår konversation på messenger gick väl ungefär ”Logga in nu. Signera. Logga in för momsen. Signera. Klart”. Allting klart! Otroligt att man kan ha sån ångest för att göra någonting som numera är så enkelt…

Till sist var det då mitt sovtips. Eller jag kanske ska kalla det ett väck-inte-hela-familjen-tips… När det var dags att gå och lägga mig tänkte jag vara lite duktig och diska ur nappflaskan. Tydligen hade jag bilnyckeln i fickan och lyckades komma åt panikknappen! Billarmet gick och alla lampor började blinka. Ingen större fara med det om det inte hade varit för den sömniga vakthunden. Förvirrad ålade han ner från sin väl uppvärmda plats i soffan och började stormskälla. Han är ju inte van vid att det händer någonting i grannskapet den här tiden på dygnet. Resten kan ni ju själva lista ut. Först fick jag tyst på bilen, sen fick jag tysta hunden och till slut kunde jag gå upp och ta hand om den ledsna lilla tjejen som precis hade vaknat. Sova kan jag ju göra någon annan gång 🙂 Lärdomen av detta måste ju vara att jag hädanefter ska låta disken stå!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *