Pinocchiotårta

Ingredienser (ca 10 bitar)IMG_2342

Sockerkaksbotten

  • 75 gram smör
  • 1,5 dl socker
  • 4 äggulor
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 5 msk mjölk

Maräng

  • 4 äggvitor
  • 2,25 dl socker

Fyllning

  • 4 dl Vispgrädde

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Smöra ett bakplåtspaper och häll mjöl på (så att kakan ska lossna). Lägg pappret i en rektangulär form (ca 35×25 cm) och tryck in pappret i hörnen.
  3. Börja med botten. Vispa fett och socker poröst. Tillsätt äggulorna en i taget under vispning. Blanda mjöl och bakpulver separat. Häll i mjölblandningen och mjölken i smeten under vispning. Bred ut smeten i formen.
  4. Gör marängen (viktigt att ha noggrant rengjord bunke och redskap). Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret försiktigt. Sprid ut marängen ovanpå smeten.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 50-60 minuter tills marängen är hård på ytan och har fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
  6. När det är dags att göra färdigt tårtan delas botten på mitten. Sprid ut vispad grädde på den ena halvan och lägg den andra halvan ovanpå (med marängen uppåt). Det är inte lätt att få ur tårtan ur formen och få loss den från bakpåtspappret utan att spräcka marängen – men som tröst kan jag säga att den smakar lika gott om marängen är spräckt 🙂

Jag tycker att tårtan blir godast om den får vila i kylen några timmar innan servering.

Receptet kan varieras genom att tillsätta hackade nötter mellan bottnarna alternativt blanda färska bär i grädden. Personligen tycker jag att den är supergod utan tillbehör!