Pilgrimsmussla med champagnesås

Ingredienser (förrätt för 4 personer, såsen räcker till minst 10!)

  • 4 pilgrimsmusslorIMG_3934
  • 1 Schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk maizenaredning (ljus)
  • 1 tsk citronsaft (färskpressad)
  • 1 dl champagne el mousserande vitt vin
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Olja till stekning
  • Lite Majonnäs och några gräslöksstrån till garnering

Intruktioner

  1. Skal och hacka löken. Fräs den i smör tills den mjuknar utan att den får färg
  2. Häll på det vita vinet och buljongen. Låt sjuda tills vätskan har reducerats till hälften
  3. Sila bort löken och häll tillbaka såsen i pannan.
  4. Tillsätt 2 dl grädde och koka försiktigt i 10 minuter
  5. Vispa resten av grädden
  6. Red såsen med Maizena. Det är ingen fara om den blir lite tjock, det löser sig senare!
  7. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och peppar
  8. Håll såsen varm
  9. Salta och peppra pilgrimsmusslorna
  10. Värm oljan i en stekpanna tills den är riktigt varm. Stek pilgrimsmusslorna på hög värme i ca 1 minut på varje sida.
  11. Vänd ner den vispade grädden i såsen och rör i champagnen.
  12. Fördela såsen på tallrikar eller i stora skedar och lägg en pilgrimsmussla på varje tallrik. Toppa gärna med lite majonnäs och några gräslöksstrån för lite lyxigare utseende.
  13. Njut av förrätten tillsammans med resten av Champagnen!