Ingredienser (förrätt för 4 personer, såsen räcker till minst 10!)
- 4 pilgrimsmusslor
- 1 Schalottenlök
- 1 msk smör
- 1 dl vitt vin
- 4 dl fiskbuljong
- 3 dl vispgrädde
- 1 msk maizenaredning (ljus)
- 1 tsk citronsaft (färskpressad)
- 1 dl champagne el mousserande vitt vin
- Salt
- Vitpeppar
- Olja till stekning
- Lite Majonnäs och några gräslöksstrån till garnering
Intruktioner
- Skal och hacka löken. Fräs den i smör tills den mjuknar utan att den får färg
- Häll på det vita vinet och buljongen. Låt sjuda tills vätskan har reducerats till hälften
- Sila bort löken och häll tillbaka såsen i pannan.
- Tillsätt 2 dl grädde och koka försiktigt i 10 minuter
- Vispa resten av grädden
- Red såsen med Maizena. Det är ingen fara om den blir lite tjock, det löser sig senare!
- Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och peppar
- Håll såsen varm
- Salta och peppra pilgrimsmusslorna
- Värm oljan i en stekpanna tills den är riktigt varm. Stek pilgrimsmusslorna på hög värme i ca 1 minut på varje sida.
- Vänd ner den vispade grädden i såsen och rör i champagnen.
- Fördela såsen på tallrikar eller i stora skedar och lägg en pilgrimsmussla på varje tallrik. Toppa gärna med lite majonnäs och några gräslöksstrån för lite lyxigare utseende.
- Njut av förrätten tillsammans med resten av Champagnen!