Macarons

Ingredienser (ca 25 st)makroner-001

Grundrecept Macarons

  • 4 st äggvitor
  • 0,5 dl strösocker
  • 150 gram skållad och malen sötmandel (kan ersättas med mandelmjöl)
  • 4 dl florsocker

Grundrecept Smörkräm

  • 100 gram mjukt smör
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1st äggula

Hallonmacarons

  • 2tsk hallonsylt
  • Röd karamellfärg

Citronmacarons

  • Rivet skal från 1 citron
  • 1 tsk nypressad citronsaft
  • Gul karamellfärg

Instruktioner

Några bra tips innan du börjar:

  • Om du gör eget mandelmjöl – gör det i god tid så att det hinner torka! För mycket fukt i mjölet blir inte bra…
  • Använd ordentligt rengjorda bunkar och redskap när du gör marängen. Minsta protein förstör den direkt…
  • Ta ut smöret i god tid så att det hinner bli rumsvarmt
  • Förbered plåtar med silpat eller bakplåtspapper
  • Om du inte är en van spritsare – ta reda på hur man gör i förväg
  1. Blanda florsocker och mandelmjöl i en bunke (som även rymmer marängen)
  2. Lägg äggvitorna i en annan bunke. Vispa dem på låg hastighet och öka efter hand. Tillsätt strösocker försiktigt  under vispning. Droppa i några droppar karamellfärg beroende på vilken smak du gör.  Fortsätt vispa tills marängen är toppig och stadig.
  3. Vänd försiktigt ner marängen i socker och mandelmjölsblandningen. Rör inte för mycket så att marängen tappar sin fluffighet.
  4. Spritsa ut blandningen i ca 50 st runda klickar (stora som femkronor).
  5. Låt kakorna vila ca 60 min
  6. Sätt ugnen på 150 grader så att den är varmt när kakorna har vilat klart
  7. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen ca 12 minuter. De ska vara hårda på ytan men lite mjuka i mitten.
  8. Ta ut kakorna ur ugnen och dra försiktigt bort silpat/bakplåtspapper från plåten direkt (med kakorna på). Låt kakorna svalna.
  9. Gör smörkrämen. Vispa smöret, florsocker och vanlijsocker så att det blir pösigt. Vispa ner äggulan. Färga med karamellfärg och tillsätt smaksättningen för den smak du gör.
  10. Spritsa eller skeda försiktigt ut smörkrämen på undersidan av hälften av kakorna. Använd resterande kakor som lock.