Ingredienser (4 port)
- 500 gram jordärtskockor
- 3 potatisar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk smör
- 1,5 dl vitt vin
- 0,5 liter vatten
- 2 hönsbuljongtärningar
- 3 dl vispgrädde
- salt
- svartpeppar
- timjankvister eller annan krydda till garnering
- 4 skivor parmaskinka
Instruktion:
- Sätt ugnen på 150 grader
- Lägg parmaskivorna på en plåt med bakplåtspapper
- Torka Parmaskivorna i ugnen ca 5-10 minuter (senast behövde jag drygt 10 minuter men det beror säkert på vilken skinka man använder)
- Skala jordärtskockor och potatis. Skär i bitar
- Skala och finhacka vitlöken
- Fräs jordärtskockor, potatis och vitlök i smör i en tjockbottnad stor kastrull
- Häll över vinet och låt allting koka 1 minut
- Tillsätt vatten och buljongtärningarna och låt koka ca 15 minuter (tills allt är mjukt)
- Mixa soppan i matberedare eller med mixerstav (jag tycker inte att det gör något om soppan inte är helt slät).
- Rör i grädden och värm soppan
- Smaka av med salt och peppar
- Servera med Parmachipsen, timjan (eller annan krydda) och lite svartpeppar