Honungsmarinerade lammracks med kronärtskocka och fårostyoghurt

Ingredienser (4 pers)IMG_2039

Lammracks

  • 1 kg lammracks
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk flytande honung
  • 1 citron
  • färsk timjan
  • salt och peppar
  • socker
  • 2 färska kronärtskockor
  • 4 stora plommontomater
  • olivolja

Vitlöks- och sardellsmör

  • 2 sardeller
  • 1 vitlöksklyfta
  • 100 gram mjukt smör
  • 1 tk rivet citronskal
  • 1 krm torkad oregano
  • 3-4 droppar tabasco

Fårostyoghurt

  • 2 dl yoghurt (10% fett)
  • 50 gram smulad fårost
  • svartpeppar
  • chiliflakes
  • 1 msk olivolja

Ta ut smöret till vitlökssmöret och låt det bli rumsvarmt.

Riv citronens skal fint och spara det.

Ansa kronärtskockorna och lägg de i en stor kastrull. Fyll upp med vatten så att det täcker. Tillsätt en ordentlig nypa salt och en nypa socker. Dela citronen på mitten och pressa ur saften ur båda halvorna över kronärtskockorna. Lägg i citronhalvorna också! lägg på en eller två tallrikar som tyngd så att kronärtskockorna ligger under vatten. Koka upp vattnet, sänk värmen och låt småkoka i ca 40 minuter. När kronärtskockorna har börjat koka är det dags att tända grillen (om du har kolgrill). Kronärtskockorna är klara när det enkelt går att lossa ett blad med en matpincett. Ta upp kronärtskockorna försiktigt när de är klara och låt dem vila på en tallrik med ”toppen” nedåt.

Under tiden som kronärtskockorna kokar och grillen blir varm är det dags att göra tillbehören.

Gör vitlökssmöret. Skär sardellerna i små bitar samt skala och riv vitlöksklyftan. Blanda med smöret och tillsätt övriga ingredienser. Låt det stå i rumstemperatur.

Blanda alla ingredienser till yoghurten i en skål och låt stå.

Gör glazen till lammracksen. Skala och riv en vitlöksklyfta. Blanda med honung och resten av det rivna citronskalet.

Torka av lammracksen, salta och peppra runt om. Grilla med köttsidan uppåt på indirekt grillning under lock ca 8 minuter. Stoppa i en köttermometer, vänd och grilla andra sidan lika länge till de har ordentlig grillyta. Ha koll på temperaturen så att den inte går över 55 grader. Pensla med glazen i omgångar och fortsätt grilla racksen tills de får en innertemperatur på 55 grader. Ta då racksen av grillen och låt vila under aluminiumfolie.

Halvera kronärtskockorna och tomaterna och pensla den skurna ytan med olivolja. Grilla på indirekt grillning ca10 min tills de har fått fin yta och tomaterna har blivit mjuka.

Ta bort de minsta bladen och ”skägget” på kronärtskockorna så att det bildas en skål. Lägg upp halvorna på tallrikar och fyll med smöret. Lägg upp tomaterna och yoghurt på tallriken. Skär upp lammracksen och lägg på tallrikarna tillsammans med färsk timjan!