Hamburgare med chipotlemajonnäs & sötpotatisfrites

Ingredienser (4 personer)

Hamburgare

  • IMG_2769800 gram grovmalen högrev (gärna nymalen)
  • 140 gram bacon i bitar
  • Salt, Peppar och Chili-flakes
  • Cheddarskivor
  • Tomat
  • Surdegsbröd
  • Olja
  • Övriga tillbehör enligt smak

Sötpotatisfrites

  • 800 gram sötpotatis
  • 4 ägg
  • 100 gram vetemjöl
  • 100 gram Panko (Asiatiskt ströbröd)
  • Fritös + olja

Chipotlemajonnäs

  • 1 äggula
  • 1,5 dl neutral olja
  • 2 kryddmått Chipotle-pulver
  • 0,5 tsk Dijon-senap
  • 2 kryddmått salt
  • 1 kryddmått peppar

Instruktioner

  1. Förbered sötpotatisfritesen. Skala sötpotatisen och skär i lagom tjocka och långa stavar. Koka stavarna i lättsaltat vatten ca 3 minuter. Skölj med kallt vatten så att kokningen avstannar och lägg att torka på hushållspapper ca 30 minuter.
  2. Gör majonässen. Blanda äggula, senap och kryddorna i en skål. Vispa blandningen medan olja försiktigt tillsätts. Börja med att droppa i den för att efterhand tillsätta den i en fin stråle. Låt majonnäsen stå och dra.
  3. Tänd grillen (om du har kolgrill).
  4. Förbered hamburgarna. Krydda högreven med salt, peppar och chiliflakes efter smak. Tillsätt baconbitarna. Blanda försiktigt färsen med kryddorna och bacon utan att trycka ihop den för mycket. Forma hamburgare i lagom storlek. Gör dem inte för tunna, då blir det svårare att kontrollera temperaturen vid grillningen.
  5. Panera sötpotatisen genom att första rulla stavarna i vetemjöl, därefter i vispat ägg och sist i pankos. Fyll fritösen med olja och sätt den på 180 grader när det är dags för grillning.
  6. Dags för grillning. Pensla hamburgarna på ena sidan och lägg på dem på grillgallret ovanför glödbädden med oljesidan nedåt. Pensla olja på ovansidan och vänd burgarna försiktigt när de har fått en fin grillyta. Flytta hamburgarna så att de ligger bredvid glödbädden när de har fått grillyta på andra sidan. Stick i en stektermometer i grilla klar under lock till ca 55 grader innertemperatur. När det börjar närma sig lägger du på en cheddarskiva på varje burgare och grillar surdegsbrödet som först penslas med lite olja. Ta av burgarna och bröden från grillen. Lägg burgarna i en ugnsform och täck med folie. Lägg upp bröden på tallrikarna.
  7. Fritera sötpotatisen i några minuter till den är gyllenbrun. Beroende på fritösens storlek kan det behöva göras i omgångar.
  8. Montera hamburgaren på brödet, toppa med en tomatskiva och majonnäsen och servera med sötpotatisfrites!