- 600 gram hel laxfilé (färsk)
- 1 lime
- 1 blomkålshuvud (ca 600 gram)
- 1 röd lök
- 0,5 dl kapris
- 1,5 dl kalamataoliver (kärnfria)
- olivolja
- vitvinsvinäger
- salt & flingsalt
- peppar
- färsk citrontimjan elller vanlig timjan
Instruktioner:
- Börja med blomkålssalladen – den ska dra i minst 30 minuter innan servering.
- Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten.
- Dela blomkålshuvudet i små buketter. Koka buketterna i vattnet i ca 3-5 minuter (de ska inte bli för mjuka). Häll av vattnet och skölj i kallt vatten för att stoppa kokningen.
- Skala och skiva rödlöken tunt. Häll av kapris och oliver.
- Blanda 0,5 dl olivolja, 2 msk vinäger, 2 tsk flingsalt och 2 krm peppar i en stor skål. Tillsätt blomkål, rödlök, kapris och oliver. Rör runt och låt salladen dra medan du tillreder laxen.
- Tänd grillen om du har kolgrill, annars kan du ta det lugnt i 20 minuter och sen tända gasolgrillen…
- Medan grillen blir varm förbereder du ”toppingen”. Skrubba limen i ljummet vatten, riv skalet och skiva sedan halva limen. Plocka några timjankvistar.
- När grillen är varm är det dags att gnida in köttsidan på laxen med 1 msk olivolja. Grilla sedan laxen med köttsidan nedåt 2-3 minuter.
- Fördela limeskal, limeskivor och timjankvistar på laxens köttsida. Pressa över saften från den halva limen. Ringla över 1 msk olja. Krydda med 1,5 msk flingsalt och 2 krm peppar.
- Grilla laxen med skinnsidan nedåt på indirekt grillning (inte över kolen) under lock tills innertemperaturen är 52-54 grader.
- Servera med blomkålssalladen!