Grillad lax med blomkålssallad

Ingredienser (4 port)IMG_2402-001

  • 600 gram hel laxfilé  (färsk)
  • 1 lime
  • 1 blomkålshuvud (ca 600 gram)
  • 1 röd lök
  • 0,5 dl kapris
  • 1,5 dl kalamataoliver (kärnfria)
  • olivolja
  • vitvinsvinäger
  • salt & flingsalt
  • peppar
  • färsk citrontimjan elller vanlig timjan

Instruktioner:

  1. Börja med blomkålssalladen – den ska dra i minst 30 minuter innan servering.
  2. Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten.
  3. Dela blomkålshuvudet i små buketter. Koka buketterna i vattnet i ca 3-5 minuter (de ska inte bli för mjuka). Häll av vattnet och skölj i kallt vatten för att stoppa kokningen.
  4. Skala och skiva rödlöken tunt. Häll av kapris och oliver.
  5. Blanda 0,5 dl olivolja, 2 msk vinäger, 2 tsk flingsalt och 2 krm peppar i en stor skål. Tillsätt blomkål, rödlök, kapris och oliver. Rör runt och låt salladen dra medan du tillreder laxen.
  6. Tänd grillen om du har kolgrill, annars kan du ta det lugnt i 20 minuter och sen tända gasolgrillen…
  7. Medan grillen blir varm förbereder du ”toppingen”. Skrubba limen i ljummet vatten, riv skalet och skiva sedan halva limen. Plocka några timjankvistar.
  8. När grillen är varm är det dags att gnida in köttsidan på laxen med 1 msk olivolja. Grilla sedan laxen med köttsidan nedåt 2-3 minuter.
  9. Fördela limeskal, limeskivor och timjankvistar på laxens köttsida. Pressa över saften från den halva limen. Ringla över 1 msk olja. Krydda med 1,5 msk flingsalt och 2 krm peppar.
  10. Grilla laxen med skinnsidan nedåt på indirekt grillning (inte över kolen) under lock tills innertemperaturen är 52-54 grader.
  11. Servera med blomkålssalladen!