Fläsklägg med rotmos

Ingredienser (4 port)

  • 2 kg rimmat fläskläggfläsk
  • 6 morötter
  • 1 kålrot
  • 6-8 potatiser
  • 3 gula lökar
  • 6 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • persilja (till garnering)

Instruktion

  1. Skölj köttet i kallt vatten. Lägg det i en gryta och täck med kallt vatten. Låt det koka upp och skumma väl.
  2. Skala morötterna och löken. Skär morötterna i mindre bitar och lägg hälften av bitarna i köttgrytan (resten sparas till moset). Skär löken i klyftor och lägg i köttgrytan. Tillsätt lagerblad och vitpepparkorn.
  3. Sänk värmen och låt köttet sjuda på svag värme i ca 1,5-2 timmar (köttet ska lossna lätt från benet). Ta av grytan och ställ att svalna
  4. Skala kålroten och skär i mindre bitar. Lägg kålrotsbitarna och resten av morötterna i en kastrull och fyll på med 3/4 av spadet från köttgrytan (köttet ska ligga kvar i resten av spadet). Koka i ca 30 minuter.
  5. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg ner bitarna i kastrullen med kålroten och morötterna och låt koka ytterligare 15 minuter (till allt är mjukt). Häll av spadet men spara det!
  6. Mosa grönsakerna med en mosstamp eller slev, det ska finnas lite bitar kvar i moset.
  7. Vispa moset fluffigt och späd med spadet till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt smör och garnera med persilja.
  8. Värm fläskläggen om det behövs. Servera med rotmoset och senap!