Grundrecept Macarons
- 4 st äggvitor
- 0,5 dl strösocker
- 150 gram skållad och malen sötmandel (kan ersättas med mandelmjöl)
- 4 dl florsocker
Grundrecept Smörkräm
- 100 gram mjukt smör
- 1,5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1st äggula
Hallonmacarons
- 2tsk hallonsylt
- Röd karamellfärg
Citronmacarons
- Rivet skal från 1 citron
- 1 tsk nypressad citronsaft
- Gul karamellfärg
Instruktioner
Några bra tips innan du börjar:
- Om du gör eget mandelmjöl – gör det i god tid så att det hinner torka! För mycket fukt i mjölet blir inte bra…
- Använd ordentligt rengjorda bunkar och redskap när du gör marängen. Minsta protein förstör den direkt…
- Ta ut smöret i god tid så att det hinner bli rumsvarmt
- Förbered plåtar med silpat eller bakplåtspapper
- Om du inte är en van spritsare – ta reda på hur man gör i förväg
- Blanda florsocker och mandelmjöl i en bunke (som även rymmer marängen)
- Lägg äggvitorna i en annan bunke. Vispa dem på låg hastighet och öka efter hand. Tillsätt strösocker försiktigt under vispning. Droppa i några droppar karamellfärg beroende på vilken smak du gör. Fortsätt vispa tills marängen är toppig och stadig.
- Vänd försiktigt ner marängen i socker och mandelmjölsblandningen. Rör inte för mycket så att marängen tappar sin fluffighet.
- Spritsa ut blandningen i ca 50 st runda klickar (stora som femkronor).
- Låt kakorna vila ca 60 min
- Sätt ugnen på 150 grader så att den är varmt när kakorna har vilat klart
- Grädda kakorna i nedre delen av ugnen ca 12 minuter. De ska vara hårda på ytan men lite mjuka i mitten.
- Ta ut kakorna ur ugnen och dra försiktigt bort silpat/bakplåtspapper från plåten direkt (med kakorna på). Låt kakorna svalna.
- Gör smörkrämen. Vispa smöret, florsocker och vanlijsocker så att det blir pösigt. Vispa ner äggulan. Färga med karamellfärg och tillsätt smaksättningen för den smak du gör.
- Spritsa eller skeda försiktigt ut smörkrämen på undersidan av hälften av kakorna. Använd resterande kakor som lock.