Ingredienser (4 port)
- 2 kg rimmat fläsklägg
- 6 morötter
- 1 kålrot
- 6-8 potatiser
- 3 gula lökar
- 6 lagerblad
- 10 vitpepparkorn
- persilja (till garnering)
Instruktion
- Skölj köttet i kallt vatten. Lägg det i en gryta och täck med kallt vatten. Låt det koka upp och skumma väl.
- Skala morötterna och löken. Skär morötterna i mindre bitar och lägg hälften av bitarna i köttgrytan (resten sparas till moset). Skär löken i klyftor och lägg i köttgrytan. Tillsätt lagerblad och vitpepparkorn.
- Sänk värmen och låt köttet sjuda på svag värme i ca 1,5-2 timmar (köttet ska lossna lätt från benet). Ta av grytan och ställ att svalna
- Skala kålroten och skär i mindre bitar. Lägg kålrotsbitarna och resten av morötterna i en kastrull och fyll på med 3/4 av spadet från köttgrytan (köttet ska ligga kvar i resten av spadet). Koka i ca 30 minuter.
- Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg ner bitarna i kastrullen med kålroten och morötterna och låt koka ytterligare 15 minuter (till allt är mjukt). Häll av spadet men spara det!
- Mosa grönsakerna med en mosstamp eller slev, det ska finnas lite bitar kvar i moset.
- Vispa moset fluffigt och späd med spadet till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt smör och garnera med persilja.
- Värm fläskläggen om det behövs. Servera med rotmoset och senap!