Ring ut det gamla, ring in det nya!

Idag var det återhämtningsdag! Lillan sov sin förmiddagslur tillsammans med frun på soffan – mysigt! Hunden fick sköna promenader och vi andra lät julmaten sjunka undan. För att inte våra kroppar skulle få julmatsabstinens så såg vi till att fylla på med ny julmat med jämna mellanrum.

Telefon_Smartphone

Dagens stora aktivitet var en konsekvens av julklappsutdelningen. Det hade blivit dags för systemskifte – svärföräldrarna skulle ta steget in i Smartphone-världen. Vi kom snabbt fram till att vi behövde hitta en gemensam vokabulär för att kunna kommunicera om de olika funktionerna på en modern telefon – det var enklare förut när man bara skulle ringa. Några av de ord som vi behövde diskutera lite innan vi kunde börja var:

  • Fyrkanter = Emojis (visades som fyrkanter på gamla telefonen)
  • Propellerfiler = Acrobat-filer (Ikonen ser ut som en propeller)
  • Bilder = Ikoner
  • Gå tillbaka = Ångra
  • Stänga av = Gå tillbaka till hemskärmen
  • Android = Windows
  • Fallit bort = Något har hänt som jag känner mig oskyldig till

När vi hade klippt ner SIM-korten till lämplig storlek för de nya telefonerna och installerat de mest nödvändiga apparna och inställningarna kände vi oss ganska nöjda.

Efter en stunds ivrigt knappande och swipande i soffan kom en mycket befogad fråga – hur gör jag för att ringa ifrån den här nya telefonen? En genomgång av telefonappen, samtalsloggar och kontakter tog oss till slut till nästa lite halvjobbiga fråga – hur får jag över alla mina kontakter ifrån min gamla telefon nu då? Hoppsan, det hade kanske varit bra att kopiera dem till SIM-kortet innan jag klippte ner det till det nya formatet… Döm av min förvåning när svärmor säger att hon har tagit backup och att vi kanske kan ta det därifrån. Hon hade dessutom tagit med sig backupen till julfirandet. Lätt imponerad väntade jag in svärmor som snart var tillbaka… med sin Filofax 🙂 Jag visade hur man lägger till en ny kontakt och tänkte att det här blir ett utmärkt tillfälle för henne att öva på att skriva på det lilla tangentbordet på skärmen.

Filofax

På kvällen hade svärfar hittat radio-appen och svärmor fått igång Storytel – nu är vi fyra julfirare som knappar på våra telefoner! Tur att det finns Skype om man behöver prata med någon! Om det är något mindre akut som behöver kommuniceras kan jag ju alltid skriva det här på bloggen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *