Confiterad fläsksida med rotsellericreme

Ingredienser (4 port)IMG_1897-001

  • ca 1 kg Fläsksida
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 vitlök
  • 10 svartpepparkorn
  • 5 lagerblad
  • 1 dl salt
  • 2 liter rapsolja
  • 1 rotselleri
  • 3 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 50 gram smör
  • 150 gram getost

Instruktioner

Nedan beskriver jag hur man gör fläsksidan och rotsellericremen. Fler tips på tillbehör finns längre ner. Observera att vissa av dessa tillbehör kräver förberedelser – var ute i god tid!

Fläsksida

  1. Börja dagen innan med att salta fläsksidan ordentligt på båda sidor och sedan lägga den i en ugnsfast form eller gryta med fettsidan uppåt.
  2. Skala vitlöken och lägg klyftorna runt köttet. Fyll på med timjan, lagerblad och svartpeppar.
  3. Häll olja över köttet tills det är ordentligt  täckt.
  4. Sätt på ugnen på 75 grader och stoppa in formen långt ner i ugnen. Låt stå i ugnen minst 12 timmar, gärna längre!
  5. Ta ut köttet när det har gått färdigt. Lyft upp köttstycket och lägg på en plåt. Lägg en annan plåt ovanpå och lägg en tyngd på så att köttstycket pressas.
  6. När det är dags för servering – skär upp köttet i lagom stora portionsbitar.
  7. Stek dem på medelvärme med fettsidan nedåt tills den blir knaprig.
  8. Ta av pannan och låt köttet vila i pannan tills det ska serveras.

Rotsellericreme

  1. Blanda mjölk och grädde i en kastrull.
  2. Skala och dela rotsellerin i mindre delar och lägg dem i kastrullen.
  3. Koka upp och koka försiktigt tills rotsellerin är mjuk.
  4. Lyft upp rotselleribitarna i en skål och tillsätt smör och getost.
  5. Mixa cremen slät med en mixerstav. Späd med gräddblandningen vid behov.

Servering

Servera köttet med rotsellericremen. Om du vill ha fler tillbehör så finns recept här. Jag friterade också strimlor av rotsellerin och cosmopolitansallad som jag saltade lätt med flingsalt.