Jordärtskockssoppa med Parmachips

Ingredienser (4 port)

  • 500 gram jordärtskockor
  • 3 potatisar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl vitt vin
  • 0,5 liter vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar
  • timjankvister eller annan krydda till garnering
  • 4 skivor parmaskinka

Instruktion:

  • Sätt ugnen på 150 grader
  • Lägg parmaskivorna på en plåt med bakplåtspapper
  • Torka Parmaskivorna i ugnen ca 5-10 minuter (senast behövde jag drygt 10 minuter men det beror säkert på vilken skinka man använder)
  • Skala jordärtskockor och potatis. Skär i bitar
  • Skala och finhacka vitlöken
  • Fräs jordärtskockor, potatis och vitlök i smör i en tjockbottnad stor kastrull
  • Häll över vinet och låt allting koka 1 minut
  • Tillsätt vatten och buljongtärningarna och låt koka ca 15 minuter (tills allt är mjukt)
  • Mixa soppan i matberedare eller med mixerstav (jag tycker inte att det gör något om soppan inte är helt slät).
  • Rör i grädden och värm soppan
  • Smaka av med salt och peppar
  • Servera med Parmachipsen, timjan (eller annan krydda) och lite svartpeppar