Highway to here!

Idag var det dags – den nya motorvägen skulle till slut invigas efter många års debatterande och flera års byggande. Nu går det att åka ”mötesfritt” från Göteborg till Stockholm via Jönköping. Den senaste etappen har kostat 1,3 miljarder att bygga och sparar 3 minuter enkel resväg. Det blir nästan en halv miljard per minut – hur bråttom har vi egentligen? Argumentationen bakom bygget handlar mycket om säkerhet och det är absolut en höjning av standarden jämfört med tidigare väg, men jag kan inte låta bli att ställa mig frågan om var dessa pengar hade sparat flest liv – på motorvägen i Västra Götaland eller någon annanstans i världen? IMG_2500

Jag tog tillfället i akt att delta i Voi-loppet, invigningsloppet som gick på den nya motorvägen. Alla pengarna från Voi-loppet går till en by i Kenya så det kändes som en bra aktivitet. Efter att ha tagit mig runt den knappt en mil långa banan kan jag säga att det som upplevs som böljande landskap i motorvägsfart i en bil är rejäla uppförs- och nedförsbackar för den som springer. Totalt deltog över 1700 personer (mot planerade 200) – riktigt bra uppslutning alltså. Jag tycker att arrangemanget var klockrent. Det fanns ingen tidtagning utan alla fick sköta sitt. Allt för att kostnaderna skulle minimeras och pengarna skulle nå sin slutdestination – bra jobbat alla i Voi-projektet!

Naturligtvis kunde vi inte hålla oss ifrån att provåka motorvägen med bil också! Det var en rätt märklig känsla att åka den nya vägen som redan några timmar efter öppnandet var fullt trafikerad och känslan var att den alltid hade funnits där. Det ska bli spännande att följa vilken effekt den nya vägen får för närområdet.

Och så var det förkylningen – den drabbade oss precis enligt tidplan. Nu snörvlas det friskt i huset!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *