Blåst blondin i Biosfär 2

Ett utflyktsmål om vi har passerat otaliga gånger i Arizona men aldrig besökt förrän nu är Biosphere 2. En enorm byggnad som har byggts för forskningskändamål där syftet är att se om man kan återskapa ett uthålligt liv inom en byggnad även om omgivningen utanför egentligen saknar nödvändiga förutsättningar. Experimenten som har utförts har att göra med vår önskan att så småningom kunna skapa kolonier på andra planeter, men lika mycket hur man skulle kunna bibehålla liv på jorden den dagen som växthuseffekten eller ett kärnvapenkrig har jorden obeboelig. Experimenten som gjordes på 90-talet innebar att man stängde in en grupp människor i Biosfären under två år. Under den tiden skulle de vara helt självförsörjande på energi, vatten och föda. Byggnaden som inhyste experimentet är enorm och inhyser regnskog, hav, öken och odlingsmark – allt i syfte att återskapa naturens flöden av vatten och syreproduktion. När den första gruppen kom ut efter två år hade de klarat uppgiften, dock inte utan utmaningar. De hade haft svårt att hålla sams och det hade varit svårt att producera tillräckligt kaloririk mat över tid. Nu drivs anläggningen av University of Arizona och arbetet har lett till att det nu finns prototyper på hur en biosfär skulle kunna skapas på månen eller på mars. 

Min moster som hade gått den guidade touren minst tio gånger erbjöd sig att passa lillan medan vi förkovrade oss i vetenskapen. Det var verkligen en imponerande anläggning som byggdes och det kändes inte alls orealistiskt att det faktiskt fungerade i praktiken. 

  
 Så var kom den blåsta blondinen in i bilden? En av alla tekniska frågor som behövde hanteras var hur man skulle kunna hålla ett jämnt lufttryck i anläggningen när temperaturen ändrades under dygnet. För att lösa detta byggdes två gigantiska lungor med 22 ton tunga gummitak vardera. Dessa lungor fylldes med luft när trycket blev för högt och det tunga gummitaket tryckte tillbaka luften när trycket sjönk. På detta sätt kunde lufttrycket hållas konstant i den stora biosfären där forskningsgruppen bodde. När vi hade varit inne i lungen och skulle gå ut så blev det ett väldigt luftdrag i dörren när 22 ton gummitak tryckte ut luften i det fria med stor kraft. De besökare som pressade sig ut genom dörren såg väldigt roliga ut. Jag lyckades fånga en bild på frun som inte passar här men som definitivt lever upp till epitetet ”blåst blondin”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *