Jämlikhet – yeah right!!!

Jag tycker för det mesta att jag lever i en jämlik relation. Vi delar på det mesta av de vardagliga sysslorna och har även delat upp vår föräldraledighet på ett ganska så balanserat sätt. Med det sagt så finns det uppenbarligen tydliga områden som helt enkelt är totalt exkludera ifrån hela jämställdhetsdiskussionen. Det kanske mest klassiska och för männens vidkommande inte alltför betungande är väl grillen. Här verkar det helt enkelt fortfarande vara okej att männen år 2016 har fortsatt veto mot all form av kvinnlig inblandning.

Men sen finns det också några ytterligare områden där det av någon anledning är precis lika solklart att mannen ska ta fullt ansvar även om det gissningsvis skulle gå att hitta en bättre balans. Ett sådant område är tömning av toatankar (såna där som finns på båtar och husvagnar). Här verkar det somika som att den kvinnliga delen av familj fortfarande lever i förnekelse gällande den ganska enkla regeln ”skit in-skit ut”. När det ska tömmas toatank är det helt enkelt bara för oss män att bita ihop, sätta en klädnypa på näsan och göra vårt jobb!

Varför skriver jag om detta idag? När vi kom hem med två bilar fulla av smutstvätt så fungerade inte tvättmaskinen. Blicken som jag fick betydde att det här borde du kunna fixa med alla fina skruvmejslar som du har i garaget. Jag kan inte påstå att jag har någon större insikt i konstruktionen av en kombinerad tvättmaskin och torktumlare men skam den som ger sig. Efter att ha lyckats komma åt och lossa alla slangar som höll maskinen vid liv så gick det att med milt våld få ut den ifrån dess inmutade revir. Blottad för allmänheten kunde den inte undgå skruvhylsa nummer 8 och snart var den avklädd så att all elektronik var synlig för mitt granskande öga. Efter att ha vickat på några sladdar, tömt något litet filter och allmänt beklagat mig över varför jag fick det här på min lott en lördagkväll satte jag på maskinen för en sista test innan den åkte ut genom ytterdörren.

Döm av min förvåning när den pumpade in vatten precis som i sin ungdoms bästa dagar. När jag ivrigt skruvade ihop maskinen för att hinna innan den skulle gå sönder igen lyckades jag slå en av mina framtänder i maskinen och i samma rörelse tappa en av skruvarna i avloppet… När maskinen var någorlunda ihopsatt och tillbaka på sin plats var det dags för sanningens minut – den fungerade fortfarande! Bäst att jag publicerar det här snabbt så att den inte hinner komma på något nytt trick.

Hoppas nu att ni inte tolkar detta som att jag är emot jämställdhet. Tvärtom – jag är för jämställdhet på alla områden! Nästa gång någon maskin går sönder eller toatanken behöver tömmas är det jag som ska läsa inlägg på Facebook 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *